21 mei is het de Europese Natura2000-dag. Het Life BNIP-project is dit jaar afgelopen, maar we vieren de Natura 2000 dag verder met de opvolger, Life Belgium for Biodiversity. Hiervan is de website in opbouw. Ontdek hieronder het wandelaanbod van ons en onze partners zowel in Vlaanderen als Wallonië.

Geleide wandeling in het Zoniënwoud

De jaarlijkse Europese Natura2000-dag is het uitgelezen moment om de uitzonderlijke natuur van het Zoniënwoud en de bescherming ervan door programma’s als Natura 2000 en LIFE in de kijker te zetten.

Praktische info:

  • Zondag 21 mei 2023
  • 10:00 – 12:30
  • Startplaats: Ingang Adeps (Centre Sportif Forêt de Soignes)
  • Wandeling: +- 6 km
  • Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht
ECO42903-master
BioBlitz Tienbunders 1000-soortendag

Het doel is om op 24u tijd op zoek te gaan naar zoveel mogelijk planten- en diersoorten en deze te registreren via waarnemingen.be. Dit kan op eigen houtje of via één of meerdere van de themawandelingen.

Doorheen de dag worden er 5 geleide themawandelingen georganiseerd door een lokale soortenexpert op het domein Pardon (privaat): nachtvlinderwandeling, vroege vogelwandeling, florawandeling, insecten en ongewerveldenwandeling en vleermuiswandeling.

Praktische info:

  • Zaterdag 27 mei 2023
  • Afspraakplaats: infopunt en startpunt themawandelingen op de Tien bundersweg 8, 3440 Zoutleeuw (parkeren niet mogelijk).
  • Inschrijven voor deze themawandelingen is verplicht.
blauwe_knoop_wim_dirckx
RouteYou wandelingen

Trek je wandelschoenen aan en verken zelf onze groene oases van rust, verspreid over Vlaanderen en Wallonië. Er is voor ieder wat wils! De allerkleinsten kunnen naar hartenlust ravotten op één van de kinderroutes en voor de volwassenen zijn er wandelroutes uitgestippeld van 3 tot 20 km, elk met een eigen unieke invalshoek. Wat denk je van het spotten van een ijsvogel? Of is wandelen langs een oude smokkelroute meer jouw ding? Ontdek het snel!

2020-11-11 Wortel-Kolonie (26 van 42) - Wim Verschraegen (12)
Webinar
©Mark Zekhuis
Europese topnatuur of Natura 2000, wat is dat?

Gratis webinar, online

Tijdens deze gratis webinar van Natuurinvest kom je alles te weten van a tot sbz over Natura 2000. Wat is dat eigenlijk, Natura 2000? En hoe wordt dit toegepast in Vlaanderen? Waarom is dit zo belangrijk? Maar ook: wat doen Brussel, Wallonië en andere landen eventueel anders? Na dit webinar heb je een tastbaar overzicht van Natura 2000 en ken je de verschillende begrippen die erbij komen kijken.  

Natura 2000, wat is dat?

De natuur in topconditie houden in heel Europa, dat is het doel van Natura 2000! 

Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde topnatuur. Met Natura 2000 roept Europa de achteruitgang van de natuur een halt toe. Natura 2000 wil over heel Europa de nodige ruimte bieden aan verschillende soorten planten en dieren, en de gebieden waarin ze leven. En die natuur levert ook voordelen op voor de mens: zuiver water, ruimte voor recreatie, een gezonde bodem, frisse lucht…   

Wist je trouwens dat zo 1.800 dier- en plantensoorten een duwtje in de rug krijgen en dit over héél Europa? 

Onze partners