RouteYou wandelingen

Trek je wandelschoenen aan en verken zelf onze groene oases van rust, verspreid over Vlaanderen en Wallonië. Er is voor ieder wat wils! De allerkleinsten kunnen naar hartenlust ravotten op één van de kinderroutes en voor de volwassenen zijn er wandelroutes uitgestippeld van 3 tot 20 km, elk met een eigen unieke invalshoek. Wat denk je van het spotten van een ijsvogel? Of is wandelen langs een oude smokkelroute meer jouw ding? Ontdek het snel!

Terug naar het overzicht met alle activiteiten

Provincie Antwerpen
most improves
Topnatuur in Balen

Balen, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 10 km

Maak een prachtige wandeling doorheen het gevarieerde natuurgebied Most-Keiheuvel, met z’n zeldzame broedvogels, vijvers en wilde bijen.

most
Waan je in een andere wereld in de unieke natuur van Most-Keiheuvel

Balen, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 7.6 km

Verken het gevarieerde natuugebied Most-Keiheuvel en kom meer te weten over deze natuurparel in Balen!

kalmthout
Word een echte natuurkenner van de Kalmthoutse Heide!

Kalmthout, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 9.5 km

Ben jij ook gefascineerd door onze natuur? Ontdek dan samen met ons de Kalmthoutse Heide en til je natuurkennis naar het volgende niveau.

Elsakker Route You (smokkelpad) (1)
Landschap zonder grenzen

Hoogstraten, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 8 km

Wandel langs oude smokkelpaden de grens over naar Nederland. Een prachtig en divers landschap waarbij bos, heide, vennen en graslanden zich van hun beste kant laten zien.

pag 1 - Uitzicht op het Stappersven - Foto Paul Vandickelen
Rondje Stappersven

Kalmthout, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 6 km

Trek erop uit in de Kalmthoutse heide, kruip op onze hoge uitkijktoren en kom meer te weten over dit prachtige natuurgebied.

gries
Rubberen laarzen en stierkikkers

Balen, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 4.5 km

Trek je rubberen laarzen aan want tijdens deze wandeling trek je erop uit in een moerassig gebied! Bij een orkest van de Amerikaanse stierkikker leer je bij waarom deze soort het onderwerp is van een Europees project.

zwarteraaf
Kids: Grave Ravenpad

Ravels, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 2.5 km

Het Grave Ravenpad neemt je mee op avontuur in de bossen van Ravels en laat je kennismaken met lang vergeten volksverhalen uit de streek. Deze wandeling is speciaal voor de allerkleinsten, en zorgt voor een onvergetelijke speelpartij in de natuur!

Provincie West-Vlaanderen
ztar
Kids: Ontdek de Zwinduinen en polders, samen met Zeno!

Knokke, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 9 km

Ontdek onze unieke kustnatuur op volledig verharde wandelpaden. Onze mascotte Zeno begeleidt je met plezier doorheen onze prachtige zwinvlakte.

Ter Yde_Thierry Deconinck- Arofex
Waan je in een echt zandparadijs

Oostduinkerke, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 4.5 km

Wie alle typische duinvegetaties aan de Vlaamse Kust wil ontdekken, moet in Ter Yde zijn. Verschillende wandelpaden doorkruisen deze natuurparel aan de Belgische kust. De ecologische waarde is dan ook enorm. Wie weet spot jij wel een graspieper?

vagevuurbossen_Patrick Keirsebilck
Durf jij te wandelen in het vagevuur?

Beernem, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 9.5 km

Hoewel de onheilspellende naam anders doet vermoeden, is dit bosgebied een aards paradijs voor plant, dier en bezoeker! Heide, poelen, den- en sparrenbos versieren het landschap. Verschillende dieren, van amfibieën tot vogels en zoogdieren vinden hun weg naar deze groene oase.

Preshoekbos_Erik Malfait
Vlinders spotten in Preshoekbos

Menen, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 10 km

Ontdek te voet een oase van rust in het Preshoekbos, dat ondertussen meer dan 130 hectare groot is. Onderweg zal je zeker verbaasd zijn door de veelkleurige vlinderpracht!

Provincie Oost-Vlaanderen
hamme
Wandelen langs De Bunt en Lippenbroek

Hamme, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 9 km

Ontdek de rijke riviernatuur en de overstromingsgebieden die meebewegen met het ritme van de getijden in Hamme.

Kluisbos_Wouter Cochie
Vergezichten vanop de Kluisberg

Kluisbergen, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 10 km

Het Kluisbos prijkt op de top van de Kluisberg. Deze 141 meter hoge berg is één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen met waardevolle natuur, prachtige vergezichten, bezienswaardigheden en recreatie voor de kleine natuurliefhebbers.

 

muziekbos
Een feest voor je oren

Ronse, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 5 km

Luister naar de ruisende melodie van de bladeren die ritselen in de wind. Laat je meeslepen door dit zachte muziekspel in de bomen en geniet met volle teugen van de natuurpracht van deze groene oase.

Buggenhoutbos_Griet Buyse
Wandelen onder de indrukwekkende wintereiken

Buggenhout, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 7 km

Nergens in Vlaanderen vind je zoveel wintereiken als in Buggenhoutbos. De Hollebeek meandert door de vallei van het bos. Hier kan je misschien een glimp opvangen van de zeldzame vuursalamander.

gaai_Keirsebilck Patrick
In het spoor van de gaai

Buggenhout, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 3 km

De gaai is een echte boomplanter. Hij kan in zijn keel enkele eikels meenemen en verstopt die in de grond. De eikels die hij niet terugvindt, ontkiemen in het voorjaar en worden nieuwe boompjes! Kom mee op tocht en we vertellen je meer over de bomen in het bos.

schapen Drongengoed_Ludo Goossens
Oog in oog met schapen, reeën of damherten

Aalter, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 8.5 km

Wandelen in bos en heide. En misschien kom je de herderin met haar schaapskudde tegen. Of spot je de damherten of reeën die in het gebied leven.

f6e77c3531a64994f33129eb3d92fa3c_7f24914d476acd789bf6e50f9ffb060e3d5238a7.jpg
Kids: Ga mee met Xavier de ree

Kruibeke, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 5 km

Maak kennis met de familie en vrienden van Xavier de ree. Onderweg kom je een aantal leerrijke speelelementen tegen waar je leert over de bever, de kikker, de ijsvogel en de familie ree.

hedwig-polder2
Wandel en luister in het Hedwige- Prospergebied

Beveren, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 5 km

Tijdens deze wandeling hoor je verschillende luisterverhalen. Die vertellen je meer over de Vlaamse en Nederlandse partners die hier samenwerken, de transformatie naar een getijdengebied, de dieren die hier leven en zelfs over het wetenschappelijke onderzoek dat hier gedaan wordt.

Bergenmeersen
Bergenmeersen: Op het ritme van eb en vloed

Wichelen, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 3 km

Waar een middeleeuwse site, een prachtig vlonderpad, en een innovatieve sluis elkaar vinden… En wist je dat die laatste zelfs een Vlaamse uitvinding is? Je ontdekt het allemaal tijdens deze digitale wandeling in Bergenmeersen en Wichelen!

Provincie Limburg
Beeld Knoflookpadwandeling_Saxifraga-Mark Zekhuis
Knoflookpadwandeling in Resterheide

Hechtel-Eksel, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 5.5 km

Resterheide is niet alleen een mooi stukje natuurgebied, ze biedt ook een thuis voor de zeldzame knoflookpad. Trek er met het hele gezin op uit en ontdek alles over deze mysterieuze amfibie!

Bloeiende heide van natuurreservaat de Mechelse Heide gezien vanuit de lucht.
Uitgestrekt heidegebied in Limburg

Maasmechelen, Vlaanderen

Lengte van de wandeling: 6 km

De Mechelse Heide is één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen, ideaal voor zeldzame diersoorten zoals gladde slang en zadelsprinkhaan. Klim tot op de stijlrand van het Kempisch plateau, en geniet van een prachtig uitzicht over de heide en het Maasland.

Wallonië
2 Flobecq
Doorkruis al wandelend Vlaanderen & Wallonië

Flobecq, Wallonië

Lengte van de wandeling: 6 km

Ga op een grensoverschrijdende ongemarkeerde wandeling en doorkruis verschillende Natura 2000 gebieden, zowel aan Vlaamse als Waalse zijde. Gaande van de Rhosnesvallei tot de bossen van de Vlaamse Ardennen, het maakt niet uit aan welke kant van de grens je aan het wandelen bent, je zal ongetwijfeld genieten van onze mooie inheemse loofbossen!

3 Plombière 2
Uitzonderlijk zeldzame natuur in drielandengebied

Plombières, Wallonië

Lengte van de wandeling: 2 km

Het Natura 2000-gebied genaamd Vallée de la Gueule, stroomafwaarts van Kelmis, gelegen in het drielandengebied, herbergt verschillende natuurlijke milieus. Het is vooral opmerkelijk door de aanwezigheid van kalkgraslanden en de prachtige halde van Plombières. Het is een bijzonder habitat met zeer zeldzame planten, talrijke vlinders en andere insecten.

4 Bérisménil bis
Wandelen langs de rivier met ijsvogels en ooievaars

Bérismenil, Wallonië

Lengte van de wandeling: 7.5 km

Deze wandeling voert je mee van de top van een helling van de Ourthe, naar de bodem van de vallei waar je langs de rivier wandelt. Dankzij het grote visaanbod in de Ourthe, is de kans groot dat je een ijsvogel en zwarte ooievaar tegenkomt.

5 Vierves Hêtraie à luzule
Geniet al wandelend van een echte mozaïek van biotopen

Vierves, Wallonië

Lengte van de wandeling: 10 km

Langs het hele wandeltraject varieert het landschap, van het met heggen begroeide boerenland rond de dorpen tot dichte bossen, langs droge graslanden en weilanden. Deze mozaïek van biotopen is een zegen voor vele dieren en een plezier voor de wandelaar. Sommige habitats, zoals die van de Roche Madoux, zijn typisch voor het Natura 2000-gebied La Calestienne tussen Frasnes en Doische.

1 Genappe
De natuurparel Thylevallei

Genappe, Wallonië

Lengte van de wandeling: 8 km

Deze wandeling neemt je mee zowel over kleine paadjes als over bredere boswegen. Zo ontdek je een erg afwisselende natuur : lichte en heldere beukenbossen, dichtere tot zelfs ondoordringbare loofbossen en valleibodems waar alluviale bossen en natte weilanden met moerasspirea zich vermengen.

panneau asty
Kids: Trek erop uit met een app in een voormalige steengroeve!

Namen, Wallonië

Lengte van de wandeling: 3 km

Ontdek dankzij de speelse app “Les Aventures d’Asty” een fabelachtig natuurgebied op vijf minuten van het centrum van Namen, in een voormalige steengroeve Asty-Moulin.

C_Inauguration (1)
Doorkruis Wallonië en Vlaanderen per fiets

Enghien, Herne, Galmaarden, Lessines, Geraardsbergen

Lengte van de fietstocht: 65 km

Ontdek per fiets de unieke Markvallei, passeer en geniet van de Mark, haar vallei, haar uitzonderlijk natuurpatrimonium en haar vele molens.

Onze partners