LIFE Belgian Nature Integrated Project BNIP
LIFE Belgian Nature Integrated Project BNIP
  • Over BNIP
    • Achtergrond
    • Wat is BNIP?
    • Maak kennis met ons team
    • BNIP op de kaart
  • Projecten
  • Nieuws
  • Over BNIP
    • Achtergrond
    • Wat is BNIP?
    • Maak kennis met ons team
    • BNIP op de kaart
  • Projecten
  • Nieuws

BNIP pilootprojecten

100.000 euro voor innovatieve projecten!

De oproep voor de BNIP pilootprojecten, met een subsidiepot van 100.000 euro in totaal, was een succes! De oproep richtte zich tot allerlei actoren in het werkveld om hun steentje bij te dragen voor onze Europees waardevolle natuur, gaande van specialisten tot privé eigenaars. Uniek aan deze oproep waren de verschillende soorten projecten die zich konden aanmelden, gaande van educatieve projecten tot samenwerkingsprojecten of projecten die een tool of product ontwikkelen of zich inzetten voor het herstel van een habitat of het behoud van een soort.

In totaal meldden 34 kandidaten zich aan om kans te maken op maximum 15.000 euro voor het opstarten van een innovatief Natura 2000 project. Hiervan werden 8 projecten weerhouden door de jury, waarbij 4 projecten zich situeren in de Vlaamse regio, 3 in de Waalse regio en 1 project de klemtoon legt op het Belgisch gedeelte van de Noordzee.

Elk van de geselecteerde kandidaten zal een kleinschalig voorbeeldproject uitwerken tot eind 2019. Zo zetten privé eigenaars tot regionale landschappen, vzw’s en zelfs een grote speler als WWF hun beste beentje voor om Natura 2000 een boost te geven in België! Ontdek snel hieronder welke projecten deel uitmaken van de BNIP pilootprojecten!

Onze Vlaamse projecten
© Kees Marijnissen
Regionaal Landschap Meetjesland - LIFE ANIMATED

Via korte animatiefilmpjes wil men het brede publiek kennis laten maken met de typische natuur en diersoorten van de Natura-2000 gebieden in het Meetjesland. Het publiek zal gemotiveerd worden om de natuurgebieden te verkennen dankzij digitale spelletjestochten voor de tablet en smartphone en begeleide natuurwandelingen. Verschillende symboolsoorten worden ontwikkeld als mascotte en zullen gekende streekfiguren ontmoeten om de herkenbaarheid en streekidentiteit te promoten.

Totaal subsidie: 15.000 euro

© Yves Adams
Regionaal Landschap Zuid-Hageland - Vlieg mee met de grauwe kiekendief

Dit project is in de eerste plaats gericht op draagvlakverbreding voor het Europese Soortbeschermingsprogramma Grauwe Kiekendief en sluit aan bij de uitvoering van de ‘gebiedscoördinatie grauwe kiekendief’ in de leemstreek. Met behulp van dataloggers wordt het gedrag en omgevingsgebruik van de ‘eerste’ grauwe kiekendieven op de Vlaamse leemplateaus in Zuid-Hageland en Haspengouw in kaart gebracht. Daarnaast wordt het draagvlak bij een divers publiek vergroot dankzij een sensibiliseringsfilmpje. Hierdoor wil men meer landbouwers engageren om soortbeschermingsmaatregelen te nemen op hun akkers alsook de buurtbewoners en gemeentelijke overheden warm maken voor de grauwe kiekendief als paraplusoort voor de bedreigde akkervogels.

Totaal subsidie: 10.075 euro

ballewijer
Limburgs landschap vzw - Uitkijken over de Ballewijers

Door het opzetten van een uitkijkplatform, aangepast aan minder mobiele mensen, en het voorzien van infoborden wil men buurtbewoners de mogelijkheid geven om kennis te maken met het Natura 2000 gebied en z’n doelsoorten. Het gebied met hoge natuurwaarden kende in zijn beginperiode als reservaat heel wat knelpunten, zoals verstoring en sluikstorten. Dit werd aangepakt door het gebied visueel en fysiek af te schermen van het publiek. Het project wenst een open zichtas op het vijvergebied te creëren onder de vorm van een hoger gelegen uitkijkplatform dat het vijvergebied overziet om zo het gebied opnieuw een plaats te geven in de gemeenschap.

Totaal subsidie: 15.000 euro

datalogger
Natuurhulpcentrum Opglabbeek - Wildlife in België en Europa: hun routes ontrafeld dankzij GPS

De migratiebewegingen van enkele Natura 2000 soorten, waaronder roofvogels, wordt verzameld met GPS dataloggers. De hoofddoelstelling van het project is om het gebruik van Natura 2000 sites (SBZ-V en SBZ-H) in kaart te brengen. Daarnaast wil men het brede publiek bewust maken over het belang van Natura 2000 gebieden en landschapselementen als stapstenen en verbindingselementen op de trekroutes van (roof)vogels en eventueel andere Natura 2000 soorten.

Totaal subsidie: 6.440 euro

Onze Waalse projecten
empreintes
Empreintes asbl animatrice du Crie de Namur - Carrière de grand intérêt biologique en mode TIC au service d'un quartier précarisé

In het hart van de oude industriële site ‘steengroeven van Asty-Moulin’ wordt een educatieve ontdekkingsroute via ‘augmented reality’ gecreëerd, waarbij jongeren en buurtbewoners worden betrokken. De bezoekers worden gesensibiliseerd omtrent natuurbehoud en het behoud van de site. Deze steengroeve is een unieke stedelijke Natura 2000 site en bevat Europees waardevolle soorten.

Totaal subsidie: 15.000 euro

Caltha palustris 13, Gewone dotterbloem , Saxifraga-Willem van Kruijsbergen
Stéphane Delogne - Des prés humides à savourer

Deze privé eigenaar wil natte graslanden herstellen in samenwerking met buurtbewoners. Een educatieve werking gericht op kinderen en jongeren wordt tevens uitgewerkt. Op deze manier wordt het belang van Natura 2000 op lokaal niveau versterkt, waarbij een stakeholder zelf z’n schouders zet onder het beheer en het uitdragen van een positieve boodschap.

Totaal subsidie: 15.000 euro

biking-1804439_1920
ASBL Contrat Rivière Dendre - Balade cycliste transrégionale dans la Vallée de la Marcq/Markevallei

In de Markevallei wordt een 30km lange fietsroute ontwikkeld, waarlangs verschillende educatieve borden omtrent Natura 2000 worden geplaatst. De fietsroute doorkruist verschillende Natura 2000 gebieden, zowel aan Waalse als aan Vlaamse zijde. Het project zorgt hierdoor voor een unieke combinatie tussen natuur, cultuur en economie mede dankzij het fietstourisme.

Totaal subsidie: 15.000 euro

Ons project met focus op de Noordzee
WWF-590x240
WWF-België - Kortfilms over de natuurwaarden en natuurbescherming in het Belgisch deel van de Noordzee

In dit project wil men de natuurwaarden en de natuurbescherming in, naast en rond het Belgisch deel van de Noordzee onder de aandacht brengen van het algemene publiek. Het project zal enkele kortfilms ontwikkelen, met als doel sensibilisatie en educatie rond oceaan gerelateerde onderwerpen.

Totaal subsidie: 8.500 euro

About the author

LIFE BNIP

Related posts
De redding van de knoflookpad
april 12, 2021
Gladde slangenbaby’s in de Kalmthoutse heide
februari 16, 2021
Wildlife in België en Europa: hun routes ontrafeld dankzij GPS zenders
januari 26, 2021
Genieten van waardevolle graslanden dankzij privé-eigenaar
januari 25, 2021
Ontdek Natura 2000 per fiets
januari 19, 2021
Ontdek een steengroeve van groot biologisch belang door augmented reality
januari 1, 2021
Contact us





Abonneer je op onze mailinglijst
  • nl Nederlands
    • en English (Engels)
    • fr Français (Frans)
Privacy disclaimer
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer
Aanvaarden
Privacy & Cookies Policy
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld